Grudzień w Mocarzewie stał pod znakiem Mikołaja?Tak wiele serc otworzyło się na potrzeby naszych Mocarzy, że ze zdziwienia otwieraliśmy szeroko oczy?, a ze wzruszenia musieliśmy je często przecierać. Kiedy już trochę się uciszyło My- tzn. nauczyciele i wychowawcy pracujący w Mocarzewie, także otrzymaliśmy prezent
Taki nieoczywisty, ale jakże nam potrzebny; inspirującyi motywujący do rozwoju w życiu codziennym. Prezentem tym był człowiek i jego talent, pasja oraz umiejętność zarażania nią. W ramach warsztatów,
w których już od roku uczestniczymy w Grzybowskim „Ziarnie”, przybył do nas na warsztaty kulinarne Grzegorz Łapanowski- kucharz, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, inicjator Gastro Garden i organizator Warszawskiego FesNwalu Kulinarnego. Autor licznych książek kulinarnych, a także wielu programów telewizyjnych i radiowych. Juror polskiej edycji Top Chef. A dla nas podczas warsztatów po prostu Grzegorz?. Wiedza, którą nas oczarował, wskazówki jakich nam udzielał, dzieląc się swoim bogatym doświadczeniem, oraz kunszt z jakim przygotowywał z nami dania sprawiły, że zapalił w nas chęć pogłębiania swojej wiedzy na temat zdrowego żywienia oraz wprowadzenia jej w życie. Wspierani przez Grzegorza czuliśmy się w naszej mocarzewskiej kuchni jak w pracowni kulinarnej jakiejś uznanej restauracji, gdzie wszystko ma znaczenie: jakość produktów, sposób ich obróbki, zastosowane techniki kulinarne oraz aranżacja dania i sposób podania. Przygotowane w trakcie warsztatów potrawy wyglądały kusząco i smakowały wyśmienicie. Były to m.in.: zupa rybna, sałatka z pstrąga wędzonego, brukselki, jarmużu z jajkiem przepiórczym i dressingiem jogurtowym, karp smażony na karmelizowanej kapuście z cebulą szalotką, pstrąg smażony, podany z sałatką colesław z czerwonej kapusty. Po prostu uczta dla podniebienia?. Mamy nadzieję na dalszą współpracę, gdzie podczas kolejnych warsztatów nie tylko my, ale także nasi Mocarze zapałają pasją do dobrego gotowania.